Godaste kvällsmaten EVER
Jag har aldrig i hela mitt liv sett fram emot mat så mycket som jag gjorde idag. Började förbereda tidigt med att buljongkoka och marinera sojastrimlor. Det tar lite tid att få dem att smaka ordentligt så det var värt att de fick marinera i typ 3 timmar.
Jag använder vegegårdens sojafina i detta receptet, gillar verkligen att det finns så smidiga alternativ till kött. 100g torrvara ger 500g färdiga sojastrimlor. För att göra detta recept behövs:
Marinad:
3 msk olivolja
1 msk dijonsenap (jag använder kung markatta)
2 tsk honung (gärna flytande)
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta (pressad)
Grytan:
100g torr sojafina eller sojastrimlor
1 burk krossade tomater
1/2 dl chilisås
2 msk tomatpuré
1 stor gul lök
1 morot
1 tärning buljong
1-2 tsk dijonsenap
2 dl creme fraice
1 liten burk majs
Extra:
Gröna linser
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dryg liter vatten
Börja med att göra en grönsaksbuljong på de två extra buljongtärningarna. Koka sedan sojastrimlorna i buljongern i ca 7 minuter eller tills de känns mjuka. Häll i ett durkslag och låt rinna av ordentligt, pressa gärna av lite vatten från dem när de svalnat lite.
Blanda under tiden alla ingredienserna till marinaden ordentligt, det ska bli en jämn "kräm". Häll ned strimlorna i en plastpåse medan de fortfarande är varma och fördela sedan marinaden med strimlorna. Förslut påsen utan onödig luft och krama in marinaden i alla strimlorna. Lägg på ett svalt ställe i några timmar, men vänd på påsen lite då och då så att det marinerar jämnt.
Hacka löken fint, blanda lök, krossade tomater och en buljongtärning i en gryta och låt småputtra ett tag under lock. Skala och slanta en morot i ca 3 mm skivor och tillsätt i grytan med en skvätt vatten. Tillsätt sedan tomatpuré och chilisås och låt puttra i ytterligare några minuter. När du tycker att det är dax så häller du ned sojan med all marinad i grytan och blandar om ordentligt. Tillsätt creme fraiche och ev lite mer dijonsenap efter smak. Låt alltsamman puttra ihop tills tillbehören är klara (jag valde gröna linser men man kan ha ris eller pasta om man vill det) och tillsätt precis innan servering en liten burk majs om ni tycker det är gott.
Klart!

Kommentarer
Trackback